Datalab

Tijdens een onderzoeksproject wordt er vaak met meerdere onderzoekers samengewerkt en wordt er veel onderzoeksdata gegenereerd. Om deze hoeveelheid data te managen en onderling te kunnen delen, biedt het 4TU.Centre for Research Data de mogelijkheden om een zogenaamd datalab in te richten.

Een dataLab is een veilige online omgeving (al dan niet afgeschermd) om dynamische onderzoeksdata, digitale gereedschappen en software, visualisaties, etc. op te slaan, te bewerken en te delen met collega-onderzoekers.

4TU.ResearchData biedt de volgende mogelijkheden:

  • Generiek DataLab: DataverseNL
  • DataLab specifiek voor geodata: Open Earth DataLab
  • Van DataLab naar data-archief


Generiek Datalab: DataverseNL

Via 4TU.ResearchData kunt u gebruik maken van het DataverseNL. Het doel van deze open source applicatie is om onderzoeksdata beschikbaar te maken voor anderen. U kunt u data opslaan in de DataverseNL omgeving en hier gecontroleerd toegang tot verlenen voor meerdere personen.
Nadat u de projectomgeving (DataverseNL) aangevraagd heeft bij het 4TU.ResearchData kunt u deze omgeving zelf naar wens indelen.

Waarom DataverseNL?

•    Organiseren van datafiles in studies en collecties
•    Toevoegen van metadata en documentatie
•    Versiebeheer
•    Beheren van toegangsrechten
•    Grenzeloze samenwerking (niet afhankelijk van eigen universiteit of onderzoeksinstituut)
•    Toevoegen en verwijderen van datafiles

Download de handleiding waarbij u stapsgewijs wordt begeleid bij het gebruik van DataverseNL. 


Datalab specifiek voor geodata: OpenEarth DataLab

Door ruime ervaring met het OpenEarth initiatief en doorontwikkeling voor het Zandmotor project heeft 4TU.ResearchData een datalab ontwikkeld specifiek voor geodata.

De Zandmotor is een project van Rijkswaterstaat dat de mogelijkheden van een duurzame en natuurlijke kustbescherming onderzoekt. In opdracht van EcoShape heeft 4TU.ResearchData een unieke online omgeving gecreëerd, op basis van het OpenEarth platform, waar de verzamelde Zandmotor monitoring data kunnen worden opgeslagen, bewerkt en ontsloten.

Een OpenEarth DataLab, zoals het Zandmotor Monitoring DataLab ontzorgt onderzoekers door het automatiseren van de werkprocessen rond digitale onderzoeksdata en vereenvoudigt de overgang naar lange termijn opslag na afsluiting van het onderzoeksproces.

Factsheet OpenEarth DataLab
 

Van Datalab naar data-archief

Zodra een dataset afgerond en ‘bevroren’  is, kunt u de dataset overplaatsen naar het data-archief van 4TU.ResearchData voor opslag voor de lange termijn. In principe wordt de data dan openbaar gemaakt. Het is mogelijk de data beperkt of niet vrij te geven, bijvoorbeeld als u nog niet over het betreffende onderzoek heeft gepubliceerd.

Tarieven

De kosten voor het opslaan en delen van data tijdens uw onderzoek in een datalab variëren per soort datalab. Neem een kijkje op onze tarievenpagina voor meer informatie.

Kunnen we helpen?

Twitter

17 February
Are you experienced in reviewing DMP plans? Please fill out our questionnaire (in English) lcrdm.nl/nieuws/2017/02…

Retweet Retweeted by 4TU.ResearchData
Deponeer uw data

4TU.ResearchData maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten