25 augustus 2016

ORCID: verbindt datasets en onderzoekers


Elke gedeponeerde dataset in 4TU.ResearchData krijgt een Digital Object Identifier toegewezen (DOI), wat citeren eenvoudiger maakt  en  de verbindbaarheid vergroot. Uploaders worden aangeraden hun ORCID iD te gebruiken bij het indienen van hun dataset bij 4TU.ResearchData, om de juiste data zo nauwkeurig mogelijk aan te laten sluiten op de juiste inzender.

Lees de volgende informatie over de wijze waarop u uw dataset kunt koppelen aan uw ORCID account en welke stappen u moet ondernemen zodat uw ORCID account automatisch bijgewerkt wordt met nieuwe datasets en DOI’s.

ORCID iD: wat en waarom?

ORCID iD is een unieke persitent identifier voor onderzoekers, die u verbindt uw onderzoek zodat u de credits ontvangt voor alles wat u doet.

In het bezit zijn van een ORCID iD:

  • maakt uw werk vindbaar en aan u verbonden gedurende uw hele carrière;
  • onderscheidt u van andere onderzoekers met soortgelijke namen en zorgt voor een goede naamsvermelding;
  • minimaliseert de tijd die u besteedt aan het online invoeren van repetitieve data;
  • wordt vereist door grote tijdschriftuitgevers en financiers.

De registratie van een ORCID iD is gratis en duurt minder dan 30 seconden! Als u nog geen ORCID iD hebt, registreer u dan hier.

Zodra u uw ORCID account heeft aangemaakt kunt u beginnen met het toevoegen van uw werk (publicaties, datasets, presentaties, enz.) aan uw ORCID account. U kunt informatie handmatig of met behulp van ORCID’s geautomatiseerde import wizards toevoegen.

Het updaten van uw ORCID account wordt nog makkelijker met het gebruik van ORCID’s auto-update-service. Met deze nieuwe functionaliteit, zal bij het invoeren van een ORCID iD tijdens het indienen van een manuscript of dataset, het ORCID account automatisch worden bijgewerkt zodra het werk gepubliceerd wordt. De auto-update van uw ORCID account werkt alleen wanneer u Crossref of DataCite hiervoor toestemming geeft.

Hoe werkt de auto-update voor datatsets?

  1. Voeg je ORCID iD toe in de beschrijvende metadata van uw datasets tijdens het uploaden van uw dataset bij 4TU.ResearchData.
  2. Geef Datacite toestemming om uw datatset toe te voegen aan uw ORCID account:

STAP 1: Ga naar de pagina DataCite profiles.
STAP 2: Klik op 'Sign in' in de rechter bovenhoek.
STAP 3: Log in met uw ORCID account en klik op ‘Authorize’.

Elke nieuwe dataset met een Digital Object Identifier (DOI), die is gekoppeld aan uw ORCID iD zal automatisch worden toegevoegd aan uw ORCID account.

De automatische update is alleen van toepassing op die datasets die uw ORCID iD bevatten. Voor eerdere geüploade datasets zonder toegevoegd ORCID iD, kunt u de DataCite Search and Link wizard gebruiken om informatie te verbinden met aan uw iD.


Kunnen we helpen?

Deponeer uw data

4TU.ResearchData maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten