Datamanagementplan

Voor elk onderzoeksproject is de ontwikkeling en het gebruik van een datamanagementplan van belang om grip te krijgen op de manier waarop onderzoeksgegevens zullen worden gedeeld en gepubliceerd. Bovendien, is de oplevering van een datamanagementplan binnen de eerste paar maanden van een project een vereiste voor bijna alle NWO en EU Horizon 2020 gefinancierde onderzoeksprojecten.

Datamanagementplan

Een datamanagementplan is een document dat beschrijft hoe de data gegenereerd of gebruikt worden binnen een bepaald project, hoe ze worden verzameld, beheerd, opgeslagen en beschikbaar worden gesteld tijdens het onderzoek en hoe deze worden gedeeld na beëindiging van het onderzoeksproject.

Een datamanagementplan is niet alleen zinvol om tegemoet te komen aan de eisen van een onderzoeksfinancier. Het helpt een onderzoeker ook om te bepalen hoe de data op een efficiënte en effectieve wijze te beheren. Ook vermindert het risico op het verlies van data of andere bedreigingen waardoor de data onleesbaar en onbruikbaar worden, bijvoorbeeld door veroudering van software.

Templates

4TU.ResearchData biedt u een template voor een datamanagementplan en advies bij het gebruik ervan.
Het template kan gebruikt worden als checklist; maar niet alle vragen hoeven van toepassing te zijn voor alle projecten.

Het template bestaat uit zes paragrafen: data collection; data storage and back-up; data documentation; data access; data sharing and reuse; data preservation and archiving. 4TU.ResearchData adviseert om in elke paragraaf de belangrijkste onderwerpen te beschrijven.

De EU biedt ook een template aan voor datamanagementplannen in de Horizon 2020 richtlijnen voor datamanagement (pdf, zie pagina 6 voor de template).
NWO heeft ook een soortgelijke template (in Word) voor de goedgekeurde projecten


Advies nodig?

Neem contact op met 4TU.ResearchData voor advies en ondersteuning bij het schrijven en updaten van uw datamanagementplan.

Kunnen we helpen?

Deponeer uw data