Datacitatie met DOI

Uit onderzoek is gebleken dat publicaties met een link naar de onderliggende data vaker worden geciteerd dan publicaties zonder link. Door uw onderzoeksdata in het archief van 4TU.Centre for Research Data op te slaan, kunt u het hergebruik van uw data voor nieuwe onderzoeksvragen of verificatie stimuleren.


Permanente identificatie

Met een Digital Object Identifiers (DOI’s) wordt een permanente, stabiele link naar de dataset gecreëerd. Zelfs als de locatie van de dataset wijzigt, kan de geciteerde dataset altijd worden teruggevonden.

Elke dataset in het archief van 4TU.ResearchData wordt voorzien van een DOI (via DataCite Netherlands). 4TU.ResearchData archiveert de data op een permanente en duurzame manier, geheel volgens de richtlijnen van het internationale Data Seal of Approval.


Meer dan één DOI

DOI’s kunnen worden toegekend op elk niveau van detail of grootte binnen een publicatie.  Een DOI kan bijvoorbeeld worden toegekend aan een hele data collectie, maar ook aan elk onderdeel binnen de data collectie. Bij de keuze welke niveaus zinvol zijn om een DOI te registreren dient men uit te gaan van de verwachtingen van de toekomstige data gebruikers. Is het aannemelijk dat de objecten binnen de data collectie zullen worden geciteerd?


Link tussen publicatie en dataset

Om de zichtbaarheid en het delen van uw datasets te bevorderen, adviseren we om in uw artikel of proefschrift te verwijzen naar de DOI’s van uw datasets.  U kunt zelfs van te voren al een DOI reserveren.


Citeren

Per dataset wordt de citatie kant en klaar aangeboden in verschillende varianten.

Kunnen we helpen?

Twitter

Recent Tweets

  1. We also have over 60 in Business and Management (mainly from @TUeindhoven) and around 30 in quantum physics… https://t.co/LHADvd9mkA

    20 Mar 2019
Deponeer uw data