Data uploaden

Welke data kan ik opslaan in het data-archief?

In het archief worden afgeronde, voor de onderzoeker zelf en anderen, waardevolle datasets opgenomen uit technisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit kunnen ruwe data zijn, bewerkte data of specifieke data die onderliggend zijn aan een publicatie. U kunt een overzicht vinden van de criteria en practices voor collectieontwikkeling in onze Data Collection Policy.
Voor data waaraan nog wordt gewerkt raadt 4TU.Centre for Research Data aan een datalab op te zetten. 

Neem eerst de depositit guidelines door voordat u uw data deponeert bij 4TU.ResearchData, voor de details en praktische informatie rondom het uploadproces.
We raden u aan om samen met de dataset een README file te uploaden. Een README file bevat een toelichting op de datatset voor toekomstige gebruikers. Lees de Guidelines for creating a README file voor ondersteuning bij het schrijven.
Check onze Data Collection Policy als u onzeker bent of uw dataset geaccepteerd zal worden voor toevoeging aan het data-archief. 

Data deponeren kan op twee manieren:

  • Do It Yourself

Een onderzoeker kan de data (tot ca. 10GB) zelf uploaden via het uploadformulier. Aanmelden en inloggen kan met een instellingsaccount of een openID, zoals een Google-account.

Na inloggen wordt er een persoonlijke pagina voor u aangemaakt. Op deze pagina kunt u de statistieken van het gebruik van uw dataset zien.  Tevens wordt u gevraagd akkoord te gaan met de License Agreement. 

Wanneer u een dataset uploadt, wordt deze voor opname gecontroleerd. Hiermee voorkomen wij eventuele vergissingen. Na maximaal drie dagen is uw dataset zichtbaar in het 4TU.ResearchData-archief .

  • Do It Together

Datasets die groter zijn of uit verschillende onderdelen bestaan die gelinkt moeten worden, worden samen met een medewerker van 4TU.ResearchData geüpload. Dat geldt ook als de data overgezet moeten worden naar een bepaald bestandsformaat.

U kunt contact opnemen via researchdata@remove-this.4tu.nl of +31 (0)15 27 88 600.


Beschrijving

Beschrijvende metadata zijn onmisbaar voor het behouden, terugvinden en hergebruiken van datasets. Het geeft antwoorden op vragen als: door wie is de data gemaakt, wat voor data betreft het, welk type bestand, welke geografische gegevens, etc. Oftewel ‘data over data’. 

Bij het uploaden wordt u gevraagd de volgende beschrijvende metadata in te vullen:

Creator*
Main researchers involved in producing the data.
Title*
Name or title by which the dataset is known.
Contributor
Institution where the data was created or collected. A person or organization responsible for making contributions to the dataset.
Publisher*
A holder of the data (including archives appropriate) or institution which submitted the work. Any others may be listed as contributors.
Publication year*
The year when the data was or will be made publicly available.
Date created*
Date the resource itself was put together; this could be a date range or a single date.
Description*
Concise description of the contents of the dataset. Describe the research objective, type of research, method of data collection and type of data.
Subject
Subject, keyword, or key phrase describing the resource.
Temporal coverage
Indicate the dates to which the data refer. Enter the year, or beginning and ending
dates.
Spatial coverage
Describe the geographic area to which the data refer (e.g. municipality, town/city, region, country). The geographic coordinates of the area may be included, if desired.
Identifier
4TU.ResearchData automatically assigns a DOI to a dataset once the entire deposit
procedure has been completed. In some cases, a dataset may be known by one or more other (persistent) identifiers.
Language*
The primary language of the resource. When no language is added, 4TU.ResearchData will automatically assign ‘English’.
Link to publication
Include the web addresses or DOIs for any publication, important internal reports or other datasets that are related to your dataset.
Licence*
Terms and conditions on how the dataset may be used. Our recommended licence is CC0 as it makes your data maximally reusable. When no licence is selected, 4TU.ResearchData will automatically apply CC0 to your dataset.


Beschrijvende informatie, noodzakelijk voor het interpreteren van de data, zoals toelichting van codes, afkortingen of algoritmen, moeten worden toegevoegd als bijbehorende documentatie.
Lees hier meer over in de deposit guidelines.


Review

4TU.ResearchData controleert de data voordat deze gepubliceerd wordt om er zeker van te zijn dat de bestanden te openen zijn, ze als preferred formats zijn opgeslagen en er een dataverklaring beschikbaar is die hergebruik mogelijk maakt. We geven suggesties voor nog toe te voegen metadata om de vindbaarheid van uw datasets te vergroten. We controleren en beoordelen de kwaliteit van de data niet.


Tarieven

De kosten voor het deponeren van data zijn € 4,50 per GB. Elke onderzoeker kan tot 10 GB per jaar gratis data uploaden in het 4TU.ResearchData archief. Standaard is deze data Open Access beschikbaar en wordt de data voor minimaal 15 jaar bewaard. Meer informatie over het deponeren van data en de financieringsmogelijkheden kunt u vinden op onze tarievenpagina.


Licenties

Als dataproducent wordt u gevraagd in te stemmen met een deposit license. Hiermee verleent u 4TU.ResearchData een niet-exclusieve licentie om de data op te slaan en voor derden beschikbaar te maken. Wanneer u uw data deponeert, moet u als onderdeel van de procedure een licentie voor uw data selecteren. In een licentie wordt gedefinieerd wat anderen wel en niet met uw data mogen doen.
Lees onze richtlijnen voor meer informatie over de typen licenties die wij aanbieden.

Als datagebruiker dient u op de hoogte te zijn van de voorwaarden van de licentie die in de beschrijving van de dataset staan vermeld. Deze voorwaarden maken expliciet hoe de dataset kan worden gebruikt zodra deze is gedownload.
Volgens goed wetenschappelijk gebruik moet u de herkomst van de data vermelden wanneer u deze gebruikt.

Kunnen we helpen?

Twitter

Recent Tweets

  1. We also have over 60 in Business and Management (mainly from @TUeindhoven) and around 30 in quantum physics… https://t.co/LHADvd9mkA

    20 Mar 2019
Deponeer uw data