Datalab

Tijdens een onderzoeksproject wordt er vaak met meerdere onderzoekers samengewerkt en wordt er veel onderzoeksdata gegenereerd. Om deze hoeveelheid data te managen en onderling te kunnen delen, biedt het 4TU.Centre for Research Data de mogelijkheden om een zogenaamd datalab in te richten.

Een dataLab is een veilige online omgeving (al dan niet afgeschermd) om dynamische onderzoeksdata, digitale gereedschappen en software, visualisaties, etc. op te slaan, te bewerken en te delen met collega-onderzoekers.

4TU.ResearchData biedt de volgende mogelijkheden:

  • DataverseNL
  • Van DataLab naar data-archief


DataverseNL

Via 4TU.ResearchData kunt u gebruik maken van DataverseNL. Het doel van deze open source applicatie is om onderzoeksdata beschikbaar te maken voor anderen. U kunt u data opslaan in de DataverseNL omgeving en hier gecontroleerd toegang tot verlenen voor meerdere personen.
Nadat u de projectomgeving of dataverse aangevraagd heeft bij het 4TU.ResearchData kunt u deze omgeving zelf naar wens indelen.

Waarom DataverseNL?

•    Organiseren van datafiles in dataverses en datasets
•    Toevoegen van metadata en documentatie
•    Versiebeheer
•    Beheren van toegangsrechten
•    Eenvoudige samenwerking met je mede-onderzoekers of projectpartners, onafhankelijk van eigen universiteit of onderzoeksinstituut
•    Gecentraliseerde professionele archivering en back-up
•    Voldoen aan de eisen van de onderzoeksfinanciers voor data management en delen tijdens uw onderzoek.

Bekijk de quick guide Getting Started of neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Van Datalab naar data-archief

Zodra een dataset afgerond en ‘bevroren’  is, kunt u de dataset overplaatsen naar het data-archief van 4TU.ResearchData voor opslag voor de lange termijn. In principe wordt de data dan openbaar gemaakt. Het is mogelijk de data beperkt of niet vrij te geven, bijvoorbeeld als u nog niet over het betreffende onderzoek heeft gepubliceerd.

Tarieven

Onderzoekers van de drie technische universiteiten (Eindhoven, Delft, Twente) kunnen kosteloos tot 50GB data deponeren. Opslag van meer dan 50GB data kost 150 euro per extra 50GB per jaar. Neem een kijkje op onze tarievenpagina voor meer informatie.

Kunnen we helpen?

Twitter

Recent Tweets

  1. We also have over 60 in Business and Management (mainly from @TUeindhoven) and around 30 in quantum physics… https://t.co/LHADvd9mkA

    20 Mar 2019
Deponeer uw data