Over 4TU.Centre for Research Data

4TU.Centre for Research Data (kort 4TU.ResearchData) biedt onderzoekers de kennis, ervaring en tools voor het delen en veilig bewaren van technisch-wetenschappelijke onderzoeksgegevens.


Producten en diensten

De onderzoeker kan in alle stadia van zijn onderzoek bij 4TU.ResearchData terecht voor advies en ondersteuning met betrekking tot datamanagement:

 • Plannen van onderzoek

  • Advies en ondersteuning bij het opstellen van een datamanagementplan bij een onderzoeksvoorstel.

 • Uitvoeren van onderzoek

  • Mogelijkheden voor het veilig bewaren, bewerken en delen van onderzoeksdata, hulpmiddelen en documentatie.

 • Publiceren van onderzoek

  • Een betrouwbare, lange termijn bewaarplaats voor met name technisch wetenschappelijke    onderzoeksgegevens met permanente toegang tot de onderzoeksdata.
  • Mogelijkheden om publicaties te koppelen aan onderliggende data.
  • Betere vindbaarheid en citeerbaarheid van onderzoeksdata.

4TU.ResearchData is een initiatief van de drie technische universiteiten in Nederland (Delft, Eindhoven, Twente) en biedt bovengenoemde diensten tevens aan onderzoekers van andere instellingen.
Lees meer over de achtergrond en missie van 4TU.ResearchData.


Wat brengt het de onderzoeker?

Datamanagement helpt de onderzoeker de risico’s van dataverlies te voorkomen (denk aan een gecrashte harde schijf of verouderde analysesoftware), het delen van data tijdens onderzoek te vergemakkelijken en de zichtbaarheid van de onderzoeksdata te vergroten.

Wist u dat publicaties met een link naar de onderliggende data vaker geciteerd worden dan publicaties zonder link? Door uw onderzoeksdata in het archief van 4TU.ResearchData op te slaan, maakt u ze ook beschikbaar voor nieuw onderzoek. Bovendien komt u hiermee  de steeds hogere eisen voor databeheer van uw onderzoekfinancier tegemoet.


Data Seal of Approval

4TU.ResearchData heeft sinds begin 2013 het Data Seal of Approval. Dit certificaat en de daarbij horende richtlijnen verzekeren de onderzoekers dat de data ook in de toekomst beschikbaar blijven.


Samenwerking

4TU.ResearchData werkt nationaal en internationaal samen met diverse organisaties zoals Research Data Netherlands (RDNL), DataCite en de UKB.
Lees meer over deze samenwerkingen.


Partner worden

Het 4TU.ResearchData consortium staat open voor organisaties die onze missie onderschrijven en daaraan een actieve bijdrage willen leveren.
4TU.ResearchData  partnerschap.


Meer informatie

Meer informatie over 4TU.ResearchData vindt u op deze website of in onze flyer en brochure. Onderzoekers vertellen in onze good practices brochure over hun ervaringen met de diensten van het 4TU.ResearchData.

FlyerBrochureGood practices
  


Via de Data Browser komt u bij de datasets.

Kunnen we helpen?

Twitter

Recent Tweets

 1. We also have over 60 in Business and Management (mainly from @TUeindhoven) and around 30 in quantum physics… https://t.co/LHADvd9mkA

  20 Mar 2019
Deponeer uw data